Wij wonen in een gematigd klimaat. Toch is ook hier de oproep om water te besparen al jarenlang groot. Zeker tijdens droge periodes. Daarom is het ontzettend belangrijk om ook op dit vlak toekomstgericht te denken bij de ontwikkeling van jouw project. Niet alleen voor het milieu. Ook voor de gezondheid van de bewoners en de levensduur van je installatie. Denk er dus zeker aan om manieren te voorzien om water te filteren voor een gezonder klimaat, leven en systeem in je gebouw. Welke filters bestaan hiervoor? We sommen ze even voor je op, zowel voor regenwater als voor leidingwater.
Regenwater filteren in je gebouw
Regenwaterputten zijn intussen een verplichting bij elk gebouw. Kort samengevat gelden momenteel deze regels voor nieuwbouw of herbouw. Voor eengezinswoningen gaat het over een regenwaterput van minstens 5.000 liter. Voor andere gebouwen met een dakoppervlakte van meer dan 100 m² is een volume van 50 liter per m² dakoppervlakte verplicht, met een maximum van 10.000 liter. Volumes waar al een en ander mee aan te vangen valt, wetende dat elke persoon gemiddeld 99 liter water per dag verbruikt. Als het regenwater ten minste netjes gefilterd wordt voor gebruik. Want zowel de regenpomp als de kranen en toestellen houden niet van vuile deeltjes.
Binnen de regenwaterfilters bestaan er verschillende systemen. Kennis van deze systemen is belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw project. Daarom lijsten we ze hier even voor jou op:
- Voorfilters: Dit zijn meestal de eerste filters die het regenwater tegenkomt nadat het van het dak komt. Deze verwijderen grove deeltjes zoals bladeren, takjes en insecten. Voorbeelden zijn bladvangers en zand- en vuilafscheiders.
- Zwevende deeltjes filters: Dit type filter verwijdert kleinere zwevende deeltjes uit het water. Ze hebben vaak een micron-classificatie die aangeeft welke grootte van deeltjes ze uit het water kunnen halen. Typische waarden zijn 50, 20 of 5 micron.
- Actieve koolstoffilters: Deze filters verwijderen organische verontreinigingen. Ze zijn ook effectief in het verwijderen van chemicaliën zoals chloor en bepaalde pesticiden.
- UV-filters: Ultraviolet licht doodt bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Filter je het regenwater met een UV-filter, dan is het ook geschikt voor toepassingen waarbij het in contact kan komen met de menselijke huid, zoals douchen of handen wassen. Zeker de moeite om dit te overwegen om de regenwateropvang in je gebouw optimaal te benutten.
- Slow Sand Filter: Bij dit biologisch filtratiesysteem stroomt het regenwater langzaam door een zandbed. Het zand en de daarop levende micro-organismen verwijderen zowel zwevende deeltjes als sommige micro-organismen uit het water.
Leidingwater filteren in je gebouw
Op zich is leidingwater veilig om te drinken. Toch is de drempel voor velen groot omwille van de smaak en de mogelijke aanwezigheid van schadelijke stoffen. Denk maar aan zaken als PFAS of resten van medicatie. Het is dus zeker goed om ook filtering van het leidingwater in je gebouw te voorzien. Want het drinken van leidingwater bespaart massa’s plastic flessen. Bovendien houdt het jouw installatie langer gezond.
Net als bij de regenwaterfilters, zetten we hier even de verschillende types op een rijtje.
- Actieve koolstoffilters (Activated Carbon Filters): Dit zijn de meest voorkomende soorten huishoudelijke waterfilters. Ze zijn vooral goed in het verwijderen van organische verbindingen, chloor en zijn bijproducten, pesticiden en bepaalde smaken en geuren. Ze komen vaak voor in kanfilters, kraanmontagefilters en onder-de-wastafel systemen.
- Omgekeerde osmose (Reverse Osmosis, RO): Dit systeem maakt gebruik van een half doorlaatbaar membraan om de meeste verontreinigingen uit het water te filteren. RO-systemen zijn zeer effectief in het verwijderen van zouten, suikers, eiwitten, deeltjes, dioxines en andere zware chemische verontreinigingen.
- Ionenuitwisselingsfilters: Deze filters verwijderen verontreinigingen door ze uit te wisselen voor andere ionen. Ze zijn zeer effectief voor het verzachten van water, aangezien ze calcium en magnesium uit het water halen.
- UV-filters: Zoals je al kon lezen bij de regenwaterfilters, doodt ultraviolet licht bacteriën en virussen. Deze filters zijn dus vooral nuttig in gebieden waar het leidingwater mogelijk biologisch verontreinigd is. Gelukkig is dit in onze contreien niet het geval. Toch vermelden we ze voor de volledigheid in deze lijst.
- Keramische filters: Deze filters van poreus keramisch materiaal halen een breed scala aan verontreinigingen uit het water, aangezien ze zowel mechanisch als met een geïntegreerde actieve koolstoflaag werken.
- Zandfilters: Deze filters zijn vooral gekend in de wereld van de zwembaden of van grootschalige waterzuivering. Toch komen ze ook in sommige huishoudelijke systemen voor. Ze zijn goed in het verwijderen van grotere deeltjes.
- Sedimentfilters: Deze filters zijn ontworpen om zichtbare deeltjes uit water te verwijderen, zoals zand, silt en roest.
- Alkalische/waterionisatoren: Deze apparaten gebruiken een proces van elektrolyse om het water in twee stromen te scheiden: alkalisch en zuur. Het alkalische deel wordt geconsumeerd, terwijl het zure deel kan worden gebruikt voor schoonmaakdoeleinden.
- Infraroodfilters: Deze gebruiken warmte en licht om negatief geladen water te produceren, wat helpt bij het verzachten van water.
Zoals je ziet, is de keuze aan waterfilters voor gebouwen groot. Laat je dus zeker goed adviseren bij het ontwerp van je project.