Waarom is het interessant om een warmtepompboiler te installeren?

De warmtepompboiler was tot voor kort niet zo gekend, maar wint stilaan terrein. Terecht, want het is een interessante investering op vele vlakken. Wil je weten waarom? Ontdek dan hier waarom het interessant is om een warmtepompboiler te installeren in jouw gebouw.

De 7 grote voordelen van de warmtepompboiler

Bij de bouw of renovatie van je gebouw komt veel kijken. De keuzemogelijkheden aan materialen en technieken zijn groot. Het is niet eenvoudig om het bos door de bomen te zien en te weten welke investering voor jou op termijn het meest zal renderen. Het is in elk geval wel zeker dat de warmtepompboiler zo’n interessante investering is. Uiteraard hangt dit samen met de functie die jouw gebouw zal invullen. Check deze 7 grote voordelen en ontdek waarom het interessant is om de warmtepompboiler te overwegen.

1. Energiezuinig warm water met de warmtepompboiler

De productie van warm water staat niet bepaald gekend als een energiezuinig proces. Ofwel doe je dit met aardgas, wat gezien de huidige tijden absoluut geen toekomstgerichte oplossing is. Ofwel doe je dit met elektriciteit, via het net of via hernieuwbare energie. Gebruik je een gewone elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen? Dan zal hier een groot deel van de opgewekte energie in kruipen. Een derde optie is de zonneboiler. Die wordt die rechtstreeks aangestuurd door zonnecollectoren. Met als gevolg dat de efficiëntie sterk afhangt van de hoeveelheid zonlicht.  

De warmtepompboiler elimineert de nadelen van alle voorgaande systemen en is hierdoor heel energiezuinig. Zijn werking is vergelijkbaar met een koelkast. Koudemiddel onttrekt warmte aan de omgeving en geeft die door aan het water. Dat proces herhaalt zich telkens opnieuw. Hierdoor is de warmtepompboiler duurzaam, energiezuinig en niet afhankelijk van het beschikbare zonlicht.

We leggen het even met cijfers uit. De warmtepompboiler haalt 1/3 van de warmte uit elektriciteit en 2/3 uit ventilatielucht, buitenlucht of verwarmingssysteem. Dat is een energiebesparing van zo’n 70% ten opzichte van een gewone elektrische boiler.

2. Je verdient de investering in de warmtepompboiler snel terug

Dit hangt samen met het voorgaande punt. De warmtepompboiler is wel wat duurder dan de klassieke boiler. Maar dankzij het beperkte elektriciteitsverbruik, is die meerprijs van de warmtepompboiler na gemiddeld 1,5 jaar terugverdiend. Reken daar dan nog eens je voordeel van de jaren daarna erbij en je zal zien dat je investering in zijn geheel op enkele jaren tijd terugverdiend is.

3. Gezond water dankzij de elektrische weerstand in de warmtepompboiler

De warmtepompboiler heeft een ingewerkte elektrische weerstand. Die geeft de gevreesde legionellabacterie geen kans. Bovendien zorgt deze weerstand voor een extra boost om koud water op te warmen. Bijvoorbeeld als om een of andere reden al het warme water opgebruikt is. Of als de kuip door een technisch probleem leeg is.  Dan zal je elektriciteitsverbruik wel even stijgen, maar geniet je sneller dan normaal terug van een warme douche of een warm bad.

4. Bedien je warmtepompboiler met je smartphone

Zit jij al volop in vakantiemodus maar ben je die vergeten aan te zetten bij je warmtepompboiler? Geen probleem. Doe dit met je smartphone vanuit je vakantiestemming. Zo zal je tijdens je verlof geen onnodige energie verspillen.

5. De warmtepompboiler geeft de wereld een betere toekomst

De boodschap is intussen duidelijk. Vertrouw op hernieuwbare energiebronnen zoals omgevingslucht of zonlicht. En minimaliseer zo je ecologische voetafdruk. We willen allemaal een mooie toekomst voor de komende generaties. Het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen draagt hier volop aan bij. Met een warmtepompboiler geef je alvast het goede voorbeeld.

6. De warmtepompboiler is geschikt voor diverse projecten.

De warmtepompboiler is er voor elk gebouw. Of het nu over een nieuwbouwproject of renovatie gaat. Hij wordt gemakkelijk geïntegreerd in het bestaande verwarmingssysteem. Bovendien is het een flexibele oplossing die aan jouw behoeften wordt aangepast.

Net daarom bestaan er warmtepompboilers met verschillende manier van installeren en met verschillende volumes.

Ten eerste is er het verschil tussen een all-in-one monobloc en een split installatie met buitenunit.

Bij de monobloc staat de warmtepomp vanboven op de boiler. Hij is compact en eenvoudig te installeren. Er is geen tussenkomst van een koeltechnicus vereist. Weet wel dat de ruimte waarin hij staat minstens 20 m3 groot moet zijn en dat hij ongeveer 53 dB geluid produceert. De monobloc onttrekt warme lucht aan de omgeving en staat dus beter niet in een verwarmde ruimte.

Bij de split staat de warmtepomp buiten. De koeltechnieker koppelt deze buitenunit en de boiler binnen aan elkaar. Doordat de warmtepomp buiten staat, heeft hij meer vermogen dan een monobloc en zal het water sneller opwarmen.

Een tweede punt om over na te denken is het volume. Neem hier zeker de tijd voor. Wat je vooral niet wil, is dat de bewoners constant zonder warm water zitten. Of dat de installatie veel te zwaar is volgens het verbruik. Hou voor een appartement rekening met een warmtepompboiler van 100 à 150 liter. Voor een gezin van 4 personen gaat dit richting de 180 à 270 liter.

7. Combineer de split warmtepompboiler met airco binnenunits

Dit is een interessant weetje. Sommige producenten hebben een systeem waarbij je de buitenwarmtepomp zowel op een warmtepompboiler als op airco’s kan aansluiten. Ideaal voor appartementen met een 3-tal ruimtes. Zo heb je ineens een duurzame oplossing voor verwarmen, afkoelen en sanitair warm water.

  • Krijg premies voor de installatie van de warmtepompboiler

Overheden en energiemaatschappijen moedigen al jaren het gebruik van duurzame technologieën aan. Door te kiezen voor een warmtepompboiler kun je profiteren van deze financiële ondersteuning. Zo is je investering nog sneller terugverdiend.

Wil je de interessantste technieken voor jouw project? Contacteer ons.