Zie je het elektriciteitsverbruik in je gebouw stijgen door energievreters als warmtepompen en laadpalen? Wil je daarom jouw zonnepaneleninstallatie uitbreiden? Je hebt letterlijk nog ruimte vrij naast de zonnepanelen die er al liggen. Maar enkel dat betekent niet dat zo’n uitbreiding zomaar kan. Alles hangt samen met de capaciteit van je omvormer en met bepaalde regelgeving hieromtrent. Een gewaarschuwd persoon is er twee waard. Stort je niet roekeloos in deze beslissing. We sommen even voor je op waar je moet op letten als je zonnepanelen aan je installatie toevoegt.
Kan je omvormer wel extra zonnepanelen aan?
Elke omvormer heeft een optimale dimensionering. Dit staat voor het vermogen aan zonne-energie dat deze omvormer kan verwerken. Weet dat je wel degelijk iets meer zonnepanelen kan aansluiten dan de omvormer in theorie aankan. Waarom? Omdat panelen maar zelden hun absolute piekvermogen bereiken. Je moet dus geen schrik hebben dat er in dit geval energie verloren gaat omdat je omvormer dit niet aankan. Dit is goed beredeneerd door fabrikanten en installateurs.
Zit jouw installatie nog niet boven het vermogen van de omvormer? Dan is er zeker ruimte voor extra zonnepanelen. Het is zelfs in vele gevallen interessant. Want de kostprijs per zonnepaneel is intussen al sterk gedaald. Die investering haal je dus snel weer op dankzij het hogere rendement. Bovendien zorgt dit voor een betere spreiding van de productie van zonne-energie doorheen de dag. Zeker als je de zonnepanelen naar een andere richting oriënteert. Denk er ook aan dat het rendement van zonnepanelen over de jaren heen afzwakt. Met de jaren is er dus steeds meer plaats voor extra panelen.
Beperkingen en regels rond het toevoegen van zonnepanelen
Een eerste mogelijke beperking is de kwaliteit van je omvormer. Die moet zeker hoog genoeg zijn om deze extra belasting aan te kunnen. Weet ook dat niet alle producenten de mogelijkheid voor het aansluiten van bijkomende zonnepanelen voorzien in hun omvormers. Informeer dus goed voor je extra zonnepanelen aankoopt.
Soms zijn er ook technische aanpassingen aan de omvormer nodig om overbelasting te vermijden of om het stijgende piekverbruik aan te kunnen.
Dan zijn er ook nog wettelijke beperkingen. Ontvang je groenestroomcertificaten voor jouw installatie? Dan is het niet toegelaten extra zonnepanelen aan deze installatie toe te voegen.
Weet ook dat je installatie na het toevoegen van de zonnepanelen opnieuw moet gekeurd worden.
Wil je het beste halen uit je zonnepaneleninstallatie? Schakel Certuz in voor een correcte berekening.