Ben je eigenaar, erfpachter of opstalhouder van een groot gebouw? Hou dan zeker rekening met de verplichte plaatsing van zonnepanelen voor grootverbruikers vanaf 2025. Na jaren van aanmoedigen ziet de overheid dat nog steeds 70% van de grootverbruikers geen hernieuwbare energie gebruikt. Ondanks het feit dat dit een flinke duit scheelt op de energiefactuur. Waarom dan deze verplichting en hoe zit het juist in elkaar? Kom dit hier te weten.
Wat verstaat de overheid onder grootverbruikers?
Grootverbruikers zijn EAN-afnamepunten die sinds 2021 een verbruik van meer dan 1.000 megawattuur per jaar registeren. Je leest het goed. De afnamepunten zijn de referentie, niet de gebouwen. De reden hiervoor? Soms zijn meerdere gebouwen op 1 afnamepunt aangesloten. Dan geeft het verbruik per gebouw een vertekend beeld en blijft er nog steeds heel wat dakoppervlakte onbenut. Check dus snel je jaarlijks energieverbruik op jouw EAN-punt sinds 2021 en bereid je alvast voor op deze verplichting.
Wist je zelfs dat er voor overheidsgebouwen een veel strengere norm geldt? De overheid heeft een voorbeeldfunctie en verplicht daarom de plaatsing van zonnepanelen al vanaf een jaarverbruik van 250 megawattuur.
Hoeveel zonnepanelen moet je leggen?
Zit je energieverbruik boven de vooropgestelde 1.000 megawattuur? Dan moet je ervoor zorgen dat er op 10% van je totale horizontale dakoppervlakte zonnepanelen liggen tegen de deadline van 30 juni 2025. Weet dat de investering er dan nog niet op zit. Dit gaat gradueel verder naar 15% tegen 2030 en 20% tegen 2035.
Voor overheidsgebouwen ligt het anders. Daar gaat de drempel voor de verplichte zonnepanelen tegen 2030 van 250 megawattuur naar 100 megawattuur.
Waarom deze verplichte plaatsing van zonnepanelen?
Ten eerste zijn er de voordelen die iedereen al kent. Het gaat over groene energie die pakken beter is voor het klimaat.
Ten tweede zorgt het voor een forse besparing op je energiefactuur. Zeker bij dergelijke grote verbruiken loopt deze besparing snel op.
Maar er is ook nog een derde punt. Helaas zijn fossiele brandstoffen meestal in handen van autoritaire staten. Zij hebben de touwtjes in handen en gooien in een mum van tijd de volledige energiemarkt omver. Met wereldwijd gigantische economische gevolgen. Tijd om hen deze macht uit handen te nemen en de overgang naar hernieuwbare energie in een stroomversnelling te brengen.
Geldt dit alleen voor zonnepanelen op het dak van het gebouw?
Grote gebouwen hebben niet alleen grote daken. Ze liggen meestal ook op een groot terrein. Daarom kan je naast het dak ook andere plaatsen benutten om aan de regelgeving te voldoen. Denk hierbij aan omringende gronden, carports, fietsenstallingen of drijvende zonnepanelen op een grote waterpartij.
Zijn geen van deze opties mogelijk? Dan voorziet de wetgeving onder bepaalde voorwaarden enkele uitzonderingen. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen op een andere eigendom, een windturbine of andere investeringen in groene stroom. Denk er wel tijdig aan om je hier goed over te informeren en zo zeker in orde te zijn tegen 30 juni 2025.
Wil je zeker zijn dat je op tijd aan de normen voldoet? Contacteer ons voor jouw project.