Ventileren en tegelijk warmte recupereren: een dubbele win voor jouw gebouw

De afgelopen 20 jaar werd steeds meer gehamerd op het belang van goede ventilatie in gebouwen. Volledig terecht, want een goede luchtkwaliteit in binnenruimtes is ontzettend belangrijk voor de gezondheid. Zowel in een woon- als werkomgeving. Binnenlucht raakt vervuild door stof, ademhaling, geurtjes, ziektekiemen, … De gevolgen zijn meestal vaag, maar wel heel storend. Denk aan zaken Hoofdpijn, moeilijk concentreren, luchtwegproblemen. Kortom, dingen die te vermijden vallen door het verversen van de lucht via een goed ventilatiesysteem.

De binnenlucht wordt naar buiten gezogen en er komt verse lucht terug binnen. Toch heeft dit ook een nadeel. Want bij het wegzuigen van de verontreinigende lucht gaat ook de warmte mee naar buiten. Jouw verwarmingsinstallatie moet met andere woorden harder werken om de gewenste temperatuur binnen te behouden. Met een hogere energiefactuur tot gevolg.

Gelukkig hebben fabrikanten van ventilatiesystemen zich over dit probleem gebogen. Met succes, want er bestaan al heel wat ventilatiesystemen die de warmte opvangen om de vers aangevoerde lucht mee op te warmen. Zo wordt de installatie nog energiezuiniger. En vormen ventileren en tegelijk warmte recupereren een dubbele win voor jouw gebouw.

Een overzicht van de mogelijkheden om warmte via je ventilatiesysteem te recupereren

We vatten even de verschillende systemen voor jou samen. Elk met zijn voor- en nadelen.

1. Hergebruiken van afvoerlucht via de ventilatie

Het eerste systeem gaat de warmere afvoerlucht terug in de ruimte blazen. Je kan je al voorstellen dat dit niet ideaal is. Dit betekent ook dat de verontreiniging terug de ruimte in komt. In extremis kan dit wel eens bij grote vergaderzalen die niet zo druk bevolkt zijn. Toch zijn er gezondheidsrisico’s aan verbonden. Daarom zit dit systeem niet meer in moderne ventilatie verwerkt.

2. Ventilatie met platenwarmtewisselaar

De platenwisselaar wordt ook wel eens kruisstroomwisselaar of tegenstroomwisselaar genoemd. Hierbij passeren de koude aanvoerlucht en warme afvoerlucht hermetisch langs elkaar. Dankzij het grote contactoppervlak is het rendement van dit systeem ontzettend hoog, tot wel 90%. Let wel: dit systeem is enkel geschikt voor residentiële installaties.

3. De ventilatie met twincoilsysteem

Bij dit systeem passeert de afvoerlucht over kleine leidingen. In die leidingen zit een vloeibaar mengsel. Dat warmt op door de warmte in de afvoerlucht. Het tussenmengsel geeft op zijn beurt de warmte af aan de kleine leidingen, die zo de nieuwe lucht aanvoeren en opwarmen. Het grootste voordeel is dat er absoluut geen risico is op luchtvermenging tussen oude en nieuwe lucht. Bovendien is dit systeem bestand tegen bevriezing.

4. De ventilatie met heatpipes

Heatpipes zijn hermetisch afgesloten buizen. De ene kant ligt in het toevoerkanaal van het ventilatiesysteem. De andere kant ligt dan weer in het afvoerkanaal. In de heatpipes zit een koelmiddel. Dit koelmiddel warmt in de onderkant van de buisjes op door de afgevoerde warme lucht. De vloeistof stijgt in de buis en geeft de warmte af aan de lucht die door het aanvoerkanaal stroomt. Als de warmte afgegeven is, daalt de koelvloeistof opnieuw naar de onderkant en begint de cyclus opnieuw.

5. De ventilatie met warmtewiel

Warmtewielen zijn al goed ingeburgerd in ventilatie voor grote gebouwen. Door het warmtewiel stromen twee luchtkanalen. Hierin stromen afvoer en toevoer met verschillende temperatuur. Deze stromen in tegengestelde richting. Zo draagt de afgevoerde lucht warmte en eventueel ook vocht over via het materiaal van het wiel.

Dit systeem is vooral goed in het snel en efficiënt opwarmen van grote luchtdebieten. De grootste nadelen zijn het risico op luchtvermenging en de kortere levensduur. Het is een mechanisch systeem dat vatbaarder is voor defecten.

6. De ventilatie met warmtebuffersysteem

Een warmtebuffersysteem of accumulerend systeem werkt met warmtebatterijen en regelkleppen. De lucht wordt langs twee wegen vervoerd. Die gaan afwisselend lucht afvoeren en toevoeren. Door deze afwisseling gaat de warmtebatterij steeds opladen en weer ontladen.

Ook dit systeem behaalt een heel hoog rendement. De keerzijde is opnieuw de kwetsbare mechaniek en het risico op luchtverontreiniging door menging van afvoer en toevoer.

Op zoek naar het beste ventilatiesysteem met warmterecuperatie voor jouw gebouw? Contacteer ons. Wij helpen je wegwijs.