Bij elke renovatie of nieuwbouw zijn zonnepanelen tegenwoordig een must. Hierbij duikt er vaak een dilemma op. Voorzie je net voldoende zonnepanelen om je huidige verbruik te bufferen? Of benut je meteen elke vierkante meter van je dak? We helpen je verder doorheen dit dilemma met deze argumenten.
1. In de toekomst zal het elektriciteitsverbruik alleen maar stijgen.
Hou er altijd rekening mee dat je huidige elektriciteitsverbruik lager ligt dan dat in de toekomst. Want waar nu vaak nog fossiele brandstoffen in tussenkomen, zal later volledig elektrisch verlopen. Denk aan verwarmen via een warmtepomp in plaats van via gas of mazout. Of elektrisch rijden in plaats van met benzine of diesel. Deze transitie is al volop ingezet. Toch zal dit in de toekomst nog verder veranderen. Door jouw dak ineens vol te leggen met zonnepanelen denk je dus al vooruit aan de toekomst. Goed voor de bewoners én goed voor je investering, want toekomstgerichte projecten renderen.
2. Je verdient een dak vol zonnepanelen bijna even snel terug als een dak met deels zonnepanelen.
Duurt het dan niet dubbel zo lang om je zonnepanelen terug te verdienen als je dubbel zoveel panelen legt? Nee, zo rechtlijnig is het niet. Want met een digitale meter brengt jouw extra opgewekte stroom brengt ook op. Daarom zit er helemaal niet zoveel verschil in de terugverdientijd.
3. Zonnepanelen laten bijleggen kost je meer dan ineens alles vol te leggen.
Stem je jouw zonnepanelen af op je huidige verbruik en merk je plots dat dit niet meer voldoet? Dan kosten de extra zonnepanelen je meer dan als je ineens voor een grote installatie kiest. Er is een terug een opstartkost. Je betaalt opnieuw vervoerskosten. Er komen ook wat extra werkuren bij in vergelijking met het in één keer doorleggen van een grotere installatie. En als je helemaal pech hebt, mag je jouw omvormer van amper een paar jaar oud ook laten vervangen. Als je dit allemaal optelt, loopt het bedrag snel op. Iets wat je perfect kan vermijden door ineens een grote installatie te leggen.
4. Verdien je zonnepanelen installatie terug door onmiddellijk verbruik en vergoeding voor extra geproduceerde stroom
Al je elektrische toestellen tegelijk aanleggen is geen goed idee. Zelfs zonder zonnepanelen wordt dit volop ontmoedigd door het invoeren van het capaciteitstarief. Bij zonnepanelen denk je nog een stap verder. Verbruik enkel op momenten dat je effectief energie opwekt. Heb je een grote installatie, dan kan dit gerust over meerdere toestellen tegelijk gaan. Zolang je niet boven je opgewekte energie gaat, is dit de beste manier om jouw zonnepanelen zo snel mogelijk terug te verdienen. Verbruik je minder dan je opwekt? Ook dat is geen probleem. Want via het injectietarief brengt jouw opgewekte energie ook op.
5. Ken je verbruikersprofiel en haal er het maximum uit
Gebruik slimme technologie om het maximum uit je zonnepanelen te halen. Tegenwoordig is alles perfect op te volgen. Jouw digitale teller, geconnecteerde huishoudapparaten, technieken. Op je smartphone volg je van om het even waar je bent je verbruik op. Je zet toestellen aan of uit. Je slaat het teveel aan zonne-energie op met een thuisbatterij of via je warmtepomp of elektrische wagen. De mogelijkheden zijn ruim.
6. Verdien geld met het juiste energiecontract in combinatie met zonnepanelen
Heb je veel zonnepanelen en volg je alles heel nauwgezet op, dan kan een dynamisch energiecontract jou geld opbrengen. Bij dit systeem wisselen de prijzen per uur. Zijn er veel zonnige dagen met veel wind? Dan wordt er zodanig veel energie opgewekt dat de prijzen onder nul gaan. Let er dan wel zeker op dat je jouw extra opgewekte energie zelf verbruikt of opslaat, anders krijg je hier ook een negatieve prijs voor. Het is een tijdsintensieve klus. Doe dit dus enkel als je de tijd hebt om alles goed op te volgen.
7. Omvormer met meer dan 10 kVa enkel interessant voor bedrijven
Laat je zeker goed informeren over de zwaarte van de omvormer. Zit je boven 10 kilovoltampère, dan ben je verplicht een BTW-nummer te hebben. Heb je dit niet, blijf dan onder deze waarde. Heb je wel een BTW-nummer? Dan is het wel interessant om hier boven te gaan.
Wil je weten hoeveel zonnepanelen interessant zijn voor jouw project? Certuz rekent het voor je uit.