Efficiënt energiebeheer gaat verder dan enkel het installeren van een warmtepomp of andere duurzame technologieën. Energie besparen in gebouwen draait om balans.
We denken hierbij vooral aan verwarming. Zonder een goede afstemming van de waterstromen in je verwarmingssysteem verdwijnt de opgewekte energie letterlijk. Wist je dat een optimaal uitgebalanceerde installatie tot 15 à 20% minder energieverbruik leidt? Bovendien is de installatie van een afregeling een must om jouw gebouw klaar te maken voor de energienormen van 2050.
Laat je dus van bij de start van je bouw- of verbouwproject goed adviseren voor een systeem in balans.
Hydraulische balans: de sleutel tot optimale prestaties
Een goed functionerend verwarmingssysteem begint met hydraulische balans. Dit betekent dat het verwarmingswater met de juiste snelheid en doorstroming door de leidingen en radiatoren stroomt.
In grote gebouwen is het een uitdaging om elke ruimte gelijkmatig te verwarmen, zonder dat er te veel energie verloren gaat in bepaalde delen van het systeem.
Ongebalanceerde waterstromen leiden vaak tot ongelijke verwarming en onnodig energieverbruik. Met uiteraard hogere kosten en minder comfort voor de gebruikers tot gevolg.
Heb je een correct ingeregeld systeem, dan weet je dat elke radiator of verwarmingszone precies de benodigde hoeveelheid warmte ontvangt. Dit voorkomt energieverspilling en zorgt voor een betere temperatuurregeling in het hele gebouw.
Inregelventielen voor een energiebesparend systeem in balans
In moderne installaties veranderen de omstandigheden voortdurend. De warmtevraag fluctueert, radiatoren worden vaak gedeeltelijk gesloten en de druk in het systeem schommelt.
Wanneer een installatie niet goed is afgeregeld, ontstaan problemen zoals te hoge stroomsnelheden, storende geluiden en inefficiënt energiegebruik. Dit leidt tot ongemakken. Het verhoogt ook de onderhoudskosten en verkort de levensduur van de installatie.
Dynamische inregelventielen lossen deze problemen op. Ze passen de waterstroom automatisch aan de veranderende warmtevraag aan. Deze ventielen zorgen ervoor dat het systeem altijd in balans blijft, ongeacht of het op volledige of gedeeltelijke capaciteit draait.
Efficiënte debietregeling voor energie-optimalisatie
Het gebruik van geavanceerde debietregelaars zorgt voor een constante en nauwkeurige doorstroming in je verwarmings- en koelsystemen. Stel je vooraf de juiste debieten in, dan blijft de balans behouden. Zelfs wanneer de omstandigheden veranderen. Hiermee bespaar je energie en verlaag je het risico op fouten die ontstaan bij handmatige inregeling.
Voor renovatieprojecten of oudere gebouwen met traditionele radiatoren zijn er slimme oplossingen die een thermostatisch ventiel, inregelventiel en drukverschilregelaar in één apparaat combineren.
Investeer nu al in technieken die voldoen aan toekomstige regelgeving
De Europese klimaatdoelstellingen zetten in op een CO2-neutrale samenleving tegen 2050. Gebouwen spelen hier een grote rol in. Het inregelen van verwarmingssystemen is op dit moment nog niet overal verplicht. Maar het enkel een kwestie van tijd voordat alle gebouwen aan deze eisen moeten voldoen.
Door nu al te investeren in een goed ingeregeld systeem voldoe je ineens aan deze toekomstige normen. Start vandaag nog met het optimaliseren van je verwarmingssysteem en geniet van directe besparingen en een verhoogd comfort in je gebouw. Schakel Certuz van bij de start in om jouw gebouw toekomstbestendig te bouwen of renoveren.