Een legionellabesmetting in je gebouw. Wat nu?

Heb je wel eens gehoord van legionellabesmetting, legionellose of de veteranenziekte? Dit is een nare bacteriële ziekte die je krijgt door het inademen van waterdeeltjes besmet met legionella. Met vervelende gevolgen voor je gezondheid, van een grieperig gevoel tot longproblemen of zelfs erger.

Iets wat je natuurlijk liever niet ziet gebeuren in je gebouw, maar wat in België volgens de cijfers van Sciensano toch zo’n 300 à 350 keer per jaar gemeld wordt. Hoe weet je nu of er een legionellabesmetting in je gebouw is? Hoe komt dat daar? En welke stappen volg je om deze gemene bacterie uit je systemen te krijgen? Ontdek het hier.

Hoe weet je of je gebouw besmet is met legionella

Nu vraag je je misschien af: hoe komt die legionellabacterie in mijn gebouw? Het antwoord is eenduidig. De kleine boosdoener kan zich in elk watersysteem verstoppen. Meestal is hij onschadelijk. Maar onder de juiste – of eerder verkeerde – omstandigheden kan hij zich razendsnel vermenigvuldigen.

Je ontdekt het door te zien dat mensen ziek worden of door een routinecontrole van het water. Want regelmatige staalafname is verplicht in publiek toegankelijke gebouwen met een installatie die fijne waterdruppeltjes verspreidt.

De risicofactoren voor een legionellabesmetting

Deze factoren verhogen het risico op een legionellabesmetting in je gebouw.

Stilstaand water: Legionellabacteriën vermenigvuldigen zich vooral in stilstaand water. Als water langere tijd in leidingen of tanks blijft staan zonder dat het wordt gebruikt, is dit een ideale broedplaats voor de bacteriën.

Temperaturen tussen 20°C en 50°C: Legionellabacteriën groeien het best bij temperaturen tussen 20°C en 50°C. Vooral warmwatertanks en leidingen die deze temperaturen handhaven, zijn vatbaar.

Aerosolvormende installaties: Apparaten die waternevel verspreiden, zoals douchekoppen, fonteinen, whirlpools en bepaalde luchtbevochtigers, brengen de legionellabacteriën in de publieke ruimte. Dit verhoogt het risico op inademing.

Verouderde of slecht onderhouden waterinstallaties: Leidingen met corrosie of kalkaanslag, bieden meer plaatsen waar legionellabacteriën zich nestelen en vermenigvuldigen.

Organisch materiaal: Resten van algen, roest, kalk en andere organische materialen in het watersysteem zijn het ideale voedsel voor legionellabacteriën.

Geen of onvoldoende desinfectie: Het niet regelmatig schoonmaken en desinfecteren van watersystemen, tanks en apparatuur verhoogt het risico op een legionellabesmetting.

Complexe watersystemen: Hoe complexer het watersysteem, hoe meer plekken er zijn waar water kan stagneren en de bacterie kan groeien.

De stappen bij vermoeden van legionella

– Test het water

Neem enkele waterstalen op plekken waar mensen in je gebouw vaak komen. En dan? Snel naar het labo ermee. Komt de uitslag uit op 1.000 kve/l of hoger? Dan is er iets aan de hand.

– Neem op een slimme manier staaltjes

Neem de stalen niet lukraak. Probeer altijd op dezelfde plekken en op dezelfde manier te testen. Laat dit over aan professionals.

– Zoek de bron van de besmetting

Vind je een hoge concentratie legionella, ga dan na waar het vandaan komt.

– Informeer iedereen

Laat de mensen in je gebouw weten wat er aan de hand is en neem contact op met de gezondheidsdienst.

– Laat alles grondig schoonmaken

Ga direct aan de slag om je watersysteem schoon te maken en grondig te laten desinfecteren.

– Blijf alert

Hou je watersysteem goed in de gaten en test regelmatig om te zorgen dat die vervelende bacterie niet terugkomt.

Voorkomen is beter dan genezen. Blijf dus alert en zorg goed voor het watersysteem in je gebouw. Zie je alarmsignalen? Pak dit dan onmiddellijk aan.