De waterstofketels voor woningen komen eraan

De zoektocht naar nieuwe energiebronnen gaat onverminderd verder. De waterstofketels voor woningen komen eraan. Hun intrede in de woningmarkt wordt verwacht in 2025. Binnen 2 jaar zal de waterstofketel de aardgasketel geleidelijk aan verdringen. Niet onbelangrijk om te weten, aangezien in België maar liefst 45% van de woningen voorzien zijn van verwarming op aardgas. De fossiele brandstof waarvan we allemaal weten dat ze de planeet uitput en CO2 uitstoot. Heb je plannen om je gebouw te renoveren? Hou dan zeker rekening met de komst van de waterstofketel. Kom hier alvast meer te weten over de werking en de voordelen.

De CO2-uitstoot van de waterstofketel is nihil

Je leest het goed. Als je waterstof verbrandt, komt er geen CO2 vrij. Wat er wel vrijkomt is pure waterdamp. Er zijn ook nog enkele andere verschillen. Zo is een waterstofvlam kleurloos en geurloos. Voor de veiligheid krijgt de waterstof toch een geur toegediend, zodat je eventuele lekken snel opmerkt. Want waterstof blijft een gas met een aantal risico’s. Net zoals bij aardgas.

De waterstofvlam is warmer dan de aardgasvlam. Daarom bestaat een waterstofketel uit andere materialen. En heb je ongeveer 3  keer meer waterstof nodig om dezelfde hoeveelheid energie te genereren als aardgas.

Waterstof via de bestaande aardgasleidingen

Ook dit is goed nieuws. Voor waterstof zijn er geen ingrijpende grondwerken of verbouwingen nodig. Je gebruikt gewoon de bestaande aardgasleidingen. Hier en daar wat oudere afdichtingen vervangen. Goed alle leidingen spoelen met stikstof zodat alle aardgas verdwijnt. En alles is klaar voor de omschakeling. De investeringen zijn minimaal. De impact daarentegen is gigantisch.

Hoe ziet de waterstofketel eruit?

De waterstofketel is even groot als een aardgasketel. De aansluitingen en afvoeren zijn dezelfde. De installatie van zo’n ketel houdt dus net hetzelfde in als de installatie van een gasketel. Het enige wat erbij komt is het spoelpunt om alle aardgas uit de leidingen te verwijderen. Het is ook belangrijk om dit te combineren met een digitale gasmeter. Heb je nog een analoge, dan zal die samen met de installatie van je waterstofketel moeten vervangen worden.

Waarom zijn waterstofketels de toekomst?

Ten eerste is het haast onbetaalbaar om het volledige land over te schakelen op enkel elektriciteit. Ten tweede zit je met het grote aantal aardgasgebruikers in bestaande woningen. Niet elke woning of eigenaar heeft de mogelijkheden tot grondige renovatie. Door regelgevingen, bijvoorbeeld bij beschermde gebouwen. Maar ook omwille van budgettaire redenen. Eens de waterstofketels op grotere schaal geproduceerd worden, zal de kostprijs in dezelfde lijn liggen als die van een aardgasketel. Neem daar dan nog eens de vlotte installatie bij en je hebt in geen tijd milieuvriendelijke verwarming. Het streefdoel voor de toekomst.

Wil je meer weten over de waterstofketel voor jouw toekomstige renovatie? Contacteer ons.