De sleutelrol van energiemanagementsystemen in de steeds meer elektrisch aangestuurde gebouwen

Elektriciteit is dé energiebron van de toekomst. Zoveel is duidelijk. Uiteraard met de focus op het overschakelen naar hernieuwbare energie en het afbouwen van fossiele brandstoffen. Dat dit uitdagingen met zich meebrengt, zien we aan maatregelen als het capaciteitstarief. Ook los daarvan is het voor elk gebouw interessant om de opgewekte energie van zonnepanelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarom gaan we eens dieper in op de sleutelrol van energiemanagementsystemen in de steeds meer elektrisch aangestuurde gebouwen. Ontdek hoe het werkt en welke voordelen het jou oplevert.

Hoe werken energiemanagementsystemen?

Een energiemanagementsysteem bundelt alle elektrische toestellen in één apparaat of app. Het wordt aan de gebruikerspoort van je elektriciteitsmeter gekoppeld. Zo regelt het zelf wanneer welk elektrisch toestel aan gaat of wanneer het aangewezen is om elektriciteit op te slaan. Beschikt je gebouw niet over een batterij, dan kan dit tegenwoordig ook al via je elektrische wagen of via andere toestellen zoals je warmtepompboiler. Kortom, elke kilowattuur wordt optimaal benut en je elektriciteitsverbruik via het net is optimaal gestroomlijnd.

De voordelen van een energiemanagementsysteem

1. Je bespaart energie
Zoals we hierboven al vertelden, zorgt een energiemanagementsysteem ervoor dat je de energie van je zonnepanelen zoveel mogelijk benut. Ofwel via verbruik, ofwel via opslag. Zo weet je dat jouw energiekost altijd zo laag mogelijk ligt.

2. Monitoring van alle energieverbruikers in je gebouw
Van het opladen van elektrische wagens tot brandende lichten. Het energiemanagementsysteem monitort alles wat ook maar iets van elektriciteit verbruikt. Denk aan kantoren waar computers onnodig blijven aanliggen als iedereen naar huis is. Of waar iemand vergeet de verwarming uit te zetten, zodat die de hele nacht door blijft op volle toeren draaien. Net dat totaalplaatje maakt een energiemanagementsysteem ontzettend interessant. Dit systeem herkent patronen en geeft aan wanneer hier abnormale afwijkingen in voor komen. Zo heb je een zicht op wat er moet aangepakt worden om nog energie-efficiënter te werken.

3. Bediening vanop afstand
Een energiemanagementsysteem laat je toe je energieverbruik vanop afstand bij te sturen. Die brandende lichten kan je uit zetten. Die airco die blijft draaien ook. Misschien kan dit al via een app van de airco zelf, maar dan moet je van alle energieverbruikers alle apps gaan bekijken. Terwijl dit met een energiemanagementsysteem vanuit één app lukt.

Meer weten over het beste energiemanagementsysteem voor jouw gebouw? Contacteer ons nu.