De hybride warmtepomp zet een rem op verduurzaming van gebouwen

De hybride warmtepomp zet een rem op de verduurzaming van gebouwen. Want ze gaat flagrant voorbij aan de voornaamste doelstelling tegen 2050: het volledig weren van fossiele brandstoffen en het inzetten op hernieuwbare energie. Toch zit de verkoop in de lift en wordt het volop gepromoot, zeker bij renovaties. Dat is erg kortzichtig. Het moet dus absoluut anders. Waarom en hoe? Lees het hier.

1. De hybride warmtepomp blijft afhankelijk van fossiele brandstoffen

De hybride warmtepomp is vergelijkbaar met een hybride wagen. Zolang het rendement hoog genoeg is, haalt de hybride warmtepomp energie uit de omgeving. Hierbij verbruikt ze enkel elektriciteit. Volstaat dit niet, dan wordt dit opgehaald door een gasketel. Met een hybride warmtepomp ben je dus nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen om je gebouw te verwarmen of van warm water te voorzien.

2. Een warmtepomp werkt altijd efficiënter dan een hybride warmtepomp

Het fundamentele voordeel van een warmtepomp ligt in de efficiëntie. Warmtepompen halen warmte uit de omgeving en gebruiken die om de woning te verwarmen. Het gaat hierbij over warmte uit de lucht, water of de aarde. Dit proces is merkbaar efficiënter dan het verbranden van fossiele brandstoffen. Voor elke eenheid elektriciteit die een warmtepomp gebruikt, levert het meerdere eenheden warmte. Dit principe is bekend als de Coëfficiënt van Prestatie (COP) en illustreert hoe warmtepompen een sleutelrol spelen in het verminderen van het energieverbruik. En daarmee ook in het verminderen van de CO2-uitstoot.

3. Staar je niet blind op één type warmtepomp

De diversiteit onder warmtepompen is groot. Haak dus niet af omdat je toevallig op de prijs van de duurste valt. Bekijk alle mogelijkheden voor jouw gebouw. Bovendien heeft elk type warmtepomp zijn eigen toepassingsgebied. Lucht-water warmtepompen zijn populair voor residentiële toepassingen. Geothermische warmtepompen bieden dan weer een duurzamere optie voor gebieden met geschikte geologische omstandigheden.

Het kiezen van de juiste warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij onder meer aan de isolatie van je gebouw of de beschikbare ruimte voor installatie. Kies zeker niet blindelings voor een hybride warmtepomp omdat het op korte termijn het handigst lijkt. Want dit is een gemiste kans voor volledige elektrificatie en verduurzaming van je gebouw.

4. Financiële motieven sturen mensen richting een warmtepomp

Het feit dat mensen goed rekenen en tellen, werd volop bewezen tijdens de laatste energiecrisis. Gasprijzen schoten de lucht in. En de verkoop van warmtepompen volgde. Hetzelfde gebeurde in de omgekeerde beweging. Gasprijzen daalden en de verkoop van warmtepompen daalde mee.

Op vandaag is het maar liefst 3,7 keer duurder om te verwarmen op elektriciteit dan op gas. Natuurlijk speelt dit een rol in de beslissingen die je neemt bij renovatieprojecten of bij het vervangen van je verwarmingssysteem. De vraag is: zal dit ook zo blijven? In andere Europese landen is het verschil veel kleiner. In de aanloop naar de klimaatdoelen van 2050 is de kans groot dat dit bij ons ook zal gebeuren. Bovendien is er steeds meer aandacht voor premies voor investeerders. Zo is je investering sneller terugverdiend.

Denk dus niet op korte termijn. Denk vooral op lange termijn. Weet ook dat een gebouw met een warmtepomp meer in trek is dan eentje zonder. Jouw gebouw met warmtepomp zal dus hoger verkocht en hoger verhuurd kunnen worden.

5. Het plaatsen van een hybride warmtepomp vertraagt verduurzaming met 15 tot 20 jaar

Al zo lang staan die klimaatdoelstellingen vast. Al zo lang is duidelijk dat we er aan dit tempo in België niet zullen raken. Dan staat investeren in een hybride warmtepomp hier haaks tegenover. Want eens ze er staat, ben je terug goed voor 15 à 20 jaar. Of zelfs langer. Dit is allemaal verloren tijd om echt verandering te brengen voor volgende generaties.

Wil je met een duidelijke langetermijnvisie investeren in de technieken van je gebouw? Win het advies van Certuz in. Wij rekenen alles voor je uit.