De regels rond duurzame verlichting voor jouw gebouw

Ken je de regels rond duurzame verlichting voor jouw gebouw al? Zo ja, dan weet je intussen dat een TL-lamp niet meer eenvoudig te vervangen is. En dat je in een nieuw gebouw enkel nog ledverlichting ziet verschijnen.

Dit vloeit voort uit de invoering van de Single Lighting Regulation, een ingreep van de Europese Unie om de wereld van de verlichting te verduurzamen. Ontdek hier wat dit inhoudt en waar je moet op letten om de verlichting in je gebouw aan te passen.

Wat houdt de Single Lighting Regulation in?

De Single Lighting Regulation of SLR stelt op twee vlakken eisen aan alle verlichting die nieuw geproduceerd wordt:

▪️ Eisen rond energie-efficiëntie
▪️ Eisen rond functionaliteiten

Het eerste punt vraagt weinig uitleg. Energiezuinige verlichting is de norm.

Het tweede punt omvat een aantal zaken die effect hebben op de levensduur van de lamp. Hoe vaak kan de lamp aan- en uitgezet worden vooraleer ze de geest geeft? Hoeveel branduren kan ze aan? Hoe gevoelig is ze voor flikkeren? Dit zijn enkele van de functionaliteiten die in de SLR genoemd worden.

Het voornaamste doel is de afvalberg aan lampen sterk verminderen. Want als een lamp langer meegaat en langdurig comfort biedt, wordt ze minder snel vervangen.

Gedaan met gloeilampen, spaarlampen, TL-lampen en halogeen verlichting

De SLR werd al ingevoerd in 2020. Sindsdien is de productie van een aantal types lampen in verschillende fases stopgezet. Eerst ging de gloeilamp eruit, daarna de TL- en spaarlampen en nog wat later de halogeenlampen.

Wat betekent dit in de praktijk? Deze lampen worden niet langer geproduceerd. De bestaande voorraad mag wel nog verkocht worden. Dus met wat geluk vind je nog ergens een exemplaar om die defecte lamp in je gebouw te vervangen. Maar ooit komt daar dus een einde aan. Er wordt enkel nog LED verlichting geproduceerd.

Hoe pak je de overstap naar LED verlichting in je gebouw aan?

Bij nieuwe gebouwen is het eenvoudig. Het heeft geen enkel nut om nog een systeem met TL-lampen te hangen. Investeer dus onmiddellijk in verlichting die aan de SLR voldoet, want enkel dit type lampen blijft verkrijgbaar.

Voor gebouwen met een bestaand systeem met TL-lampen is het minder eenvoudig. Je kan niet zomaar al je TL-lampen vervangen door LED-lampen van dezelfde grootte en met dezelfde aansluiting. Want een LED-lamp biedt een ander type verlichting dan TL.

Dit heeft vooral effect op het comfort. Schaduwen en lichtsterktes vallen helemaal anders uit. Zit je bijvoorbeeld op je werkplek plots in een donkere zone, dan daalt het werkcomfort en heeft dit een impact op je medewerker. Ga dus goed doordacht te werk om jouw installatie in te richten voor lange termijn.

Heb je werk gemaakt van een goed doordacht plan om het comfort te behouden? Dan kan je de TL-verlichting op twee manieren vervangen door LED:

▪️ Ofwel maak je de bestaande armaturen leeg en vul je ze op met een box-in-boxsysteem.
▪️ Ofwel ga je voor een complete vervanging van alle armaturen.

Laat je hierin begeleiden, zodat deze aanpassing echt een slimme investering wordt.

Specifieke regelgeving voor verlichting op werkplekken

Heb je een gebouw met kantoren of andere werkplekken? Hou dan ook rekening met de regels rond werkplekverlichting. Die geeft in drie zones aan welk type verlichting het meeste comfort biedt aan de mensen die daar werken.

De drie zones zijn:

▪️ Het effectief taakvlak
▪️ De directe omgeving binnen een halve meter rond het taakvlak
▪️ De achtergrond, meer dan drie meter buiten de directe omgeving

Voor elke zone staan minimale verlichtingssterktes vast. Weet ook dat dit nog varieert volgens het type werk en de situatie. Het opstellen van je verlichtingsplan is dus echt maatwerk.

Hulp nodig om de verlichting in je gebouw aan te passen? Reken op de expertise van Certuz. Contacteer ons nu.