Als eigenaar van een gebouw of als investeerder in vastgoed heb je met heel wat regelgeving rekening te houden. Onder andere rond het beheer van regenwater- en afvalwatersystemen. Hoe zit dit juist in elkaar? Wij zetten de regels rond het scheiden van regen- en afvalwater voor jouw project even op een rijtje.
Het verschil tussen RWA en DWA
Binnen de regelgeving rond het scheiden van afvalwater, wordt een onderscheid gemaakt tussen RWA en DWA.
RWA staat voor regenwaterafvoer. Het gaat hierbij over zuiver regenwater, dat op zich wel een andere kwaliteit heeft dan het stadswater dat uit de kraan komt.
DWA staat voor droogweerafvoer. Dit is al het afvalwater dat in de riolen stroomt als er geen neerslag valt. DWA wordt op zijn beurt onderverdeeld in grijs en zwart afvalwater. Zwart water is afkomstig van toiletten en is dus sterk vervuild. Grijs water is afkomstig van andere bronnen, zoals douches, wastafels, vaatwassers of wasmachines.
Het onderscheid tussen deze types afvalwater is van vitaal belang bij het ontwerpen en uitvoeren van de afvoersystemen in jouw project.
Wanneer afkoppelen en wanneer afsluiten?
Voor elk type afvoerwater gelden verschillende richtlijnen en verplichtingen. Er is wel één algemene regel. Je bent verplicht om regenwater en afvalwater te scheiden in volgende gevallen:
- Er geldt een Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater in het gebied waar jouw project doorgaat.
- Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel in de straat aangelegd.
- Het is voorgeschreven in de omgevingsvergunning.
Afkoppelen van regenwaterafvoer
Weet dat je niet verplicht bent om de regenwaterafvoer op het openbaar domein aan te sluiten. Integendeel zelfs. De regel is tegenwoordig om zo weinig mogelijk regenwater af te voeren. In eerste instantie is de regenwaterput de plek bij voorkeur. Lukt dit niet, dan laat je het regenwater gewoon infiltreren in de grond. Dit helpt bij het behoud van het grondwaterpeil en voorkomt dat schoon regenwater wordt verdund met afvalwater.
Weet dat er ook voor bestaande gebouwen een afkoppelingsplicht kan gelden. Informeer dus goed op voorhand wat de regels zijn voor jouw gebouw.
Aansluiten van droogweerafvoer
Ligt er een openbaar rioleringsstelsel in de straat, dan ben je verplicht om DWA aan te sluiten aan dit systeem.
Wil je weten of dit aanwezig is in de straat van jouw project? Dan vind je dit terug op de zoneringsplannen van de Vlaamse Milieumaatschappij. Het geloosde afvalwater moet voldoen aan de milieuwetgeving.
Het gebruik van de septische put
Voor de septische put zijn er twee mogelijke scenario’s:
- Er is geen aansluiting aan een openbaar rioleringsstelsel mogelijk, maar staat dit wel op de planning in de toekomst. Dan ben je verplicht om een septische put te hebben en effectief ook te gebruiken voor DWA.
- Er is een riolering aanwezig, maar de beheerder of gemeente verplicht het gebruik van een septische put. In dit geval is dit meestal enkel voor zwart water.
Check zeker de voorschriften van jouw rioolbeheerder of gemeente om te weten welke regels voor jouw project gelden.
Regels rond de plannen en de aanleg van je rioleringsstelsel
De regelgeving raadt een gedetailleerd rioleringsplan voor jouw project aan. Hierin staat informatie over:
- De leidingen voor grijs, zwart en regenwater
- De regenwaterput
- Het hergebruik van water
- De capaciteit van infiltratiesystemen en septische putten
Ook voor de aanleg houd je best rekening met een aantal regels:
- Grijze afvoerbuizen voor regenwater, roodbruine voor afvalwater
- De juiste dimensionering en helling van de afvoerbuizen om verstoppingen en onderhoudsproblemen te voorkomen
Laat jouw rioleringsstelsel keuren
Net als voor heel wat andere technieken in jouw project, is een keuring van het rioleringsstelsel verplicht. Tijdens deze keuring wordt nagegaan of jouw project aan alle voorschriften voldoet.
Het aanleggen van de afvoerleidingen van regen- en afvoerwater gebeurt in het prille begin van jouw project. Eens alles er ligt, is er geen weg meer terug. Zorg er dus voor dat alles van bij het ontwerp correct uitgetekend wordt. Schakel de hulp van Certuz in en wees onmiddellijk zeker van de juiste uitvoering van de werken.