Waarom kiezen voor een warmtepomp met propaan?

Waarom kiezen voor een warmtepomp met propaan?

Propaan was als koelmiddel bij warmtepompen even naar de achtergrond verdwenen. cWaarom kiezen voor een warmtepomp met propaan voor jouw project? We zetten even alles voor jou op een rijtje.

Wat is de functie van propaan in de warmtepomp?

Eerst even een korte samenvatting van hoe een warmtepomp werkt. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving. Afhankelijk van het type komt die warmte uit de grond, uit water of uit de lucht. Het koelmiddel – bijvoorbeeld propaan – neemt deze warmte op en geeft ze terug af. Op die manier komt de warmte in de binnenruimte terecht. Een systeem dat zelfs bij lage buitentemperaturen heel energiezuinig werkt.

De voorgeschiedenis van koelmiddelen in warmtepompen

De koelmiddelen zijn altijd een hekel punt geweest in de geschiedenis van de warmtepomp. Eenvoudigweg omdat dit meestal over schadelijke stoffen gaat. Wat startte bij natuurlijke koelmiddelen zoals propaan, ging wegens het brandgevaar over naar CFK’s en HFK’s. Helaas bleken die stoffen dan weer nefast voor de ozonlaag. De daaropvolgende HFO’s deden het op zich goed, tot ontdekt werd dat ze bij contact met lucht veranderden in een PFAS-houdend zuur. Bij een lek komen er met andere woorden kankerverwekkende stoffen vrij. Iets wat je natuurlijk liever niet ziet gebeuren in jouw gebouw. Zo denkt ook de Europese regelgeving erover.

Dus zien we nu de terugkeer naar de eerste generatie natuurlijke koelmiddelen, zoals propaan. Die zijn het minst belastend voor het milieu.

Wat met de veiligheid van warmtepompen met propaan?

Zoals je eerder kon lezen, raakte propaan op de achtergrond door de hoge ontvlambaarheid. Een niet onbelangrijk punt als het op veiligheid aankomt.

Nu de Europese regelgeving producenten ertoe aanzet om milieuvriendelijker te werken, kwamen de oplossingen voor de hoge ontvlambaarheid in een stroomversnelling.

Een eerste aandachtspunt is voldoende afstand houden van stopcontacten of andere veroorzakers van vonken. De regelgeving spreekt van een perimeter van minstens 1 meter rond de buitenunit.

Een tweede aandachtspunt is het doorlekken in het watercircuit. Deze beveiliging gebeurt met dubbelwandige wisselaars, scheidingssystemen of tussenkleppen. Elke fabrikant heeft hier een eigen systeem voor.

Momenteel enkel propaan in monobloc warmtepompen

De regelgeving legt de maximale hoeveelheid propaan momenteel op 150 gram. In de toekomst kan dit verhoogd worden naar 450 gram. Maar geen van beide hoeveelheden volstaat om een splitssysteem aan te sturen. Daarom komt propaan momenteel enkel in monobloc warmtepompen voor. Bij geothermische pompen ziet het er wel naar uit dat propaan sneller zal geïntroduceerd worden.

Waarom gaan voor een warmtepomp met propaan?

Propaan is op vele vlakken een winner. Het heeft een:

  • Lage toxiciteit
  • Minimale impact op de opwarming van de aard
  • Groot temperatuurbereik, waardoor het ook geschikt is voor hogetemperatuurwarmtepompen
  • Hoge efficiëntie

Klaar voor een milieuvriendelijke warmtepomp in jouw gebouw? Wil je jouw project duurzaam afwerken? Kies dan voor een warmtepomp met propaan. Nood aan advies of hulp? Wil je weten of dit systeem past in jouw gebouw? Wij helpen je verder.

Contacteer ons nu.