De warmtepomp is meer dan enkel energiezuinig. Vroeger stond energie besparen vooral in het teken van een zo laag mogelijke energiefactuur voor de eindgebruiker. Nu dient energie besparen een collectief doel. Ervoor zorgen dat de stroom nooit uitvalt. Het vermijden van stroompieken staat hierdoor hoog op de prioriteitenlijst. Met als gevolg de invoering van het capaciteitstarief. Spreid je jouw energieverbruik onvoldoende? Dan word je hierop afgestraft met een hogere energiefactuur. Toch maakt onze levensstijl het niet evident om energieverbruik te spreiden. Je kan nu eenmaal niet altijd overdag je toestellen om beurt eens laten draaien. Hoe pak je de combinatie van energie besparen en energieverbruik spreiden dan wel aan? Ontdek hier 3 manieren waarop de warmtepomp het antwoord biedt op dit vraagstuk.
1. De warmtepomp heeft een hoger rendement dan de efficiëntste gascondensatieketel
De warmtepomp kan sowieso met minder energie dezelfde warmte ophalen als een ketel op gas. Net daarom is dit systeem al jaren ingeburgerd in nieuwbouwwoningen. Met het oog op het behalen van de strengere energienormen. Met een warmtepomp bespaar je dus zeker energie tegenover andere verwarmingstoestellen.
2. Stuur de warmtepomp volledig aan met groene stroom.
Bij een gascondensatieketel heb je geen keuze. Die heeft nu eenmaal gas nodig om te werken. Waardoor die fossiele brandstof natuurlijk steeds schaarser wordt. De enige oplossing is groene stroom omzetten in groen gas. Je leest het goed. Een Power to Gas systeem zet het teveel aan stroom om in waterstof of methaan. Wat dan op zijn beurt weer de gascondensatieketel kan aansturen. Maar niets is natuurlijk beter dan rechtstreeks de groene stroom in te zetten om je warmtepomp te doen draaien. Zo verbruik je helemaal geen fossiele brandstoffen meer. En werk je toch met een Power to Gas systeem? Dan heeft een warmtepomp veel minder gas nodig voor eenzelfde temperatuur als met je gascondensatieketel. Dus ook in dit geval is de warmtepomp een slimmere investering.
3. De jongste generatie warmtepompen slaat energie tijdelijk op.
Meer dan ooit wordt geïnvesteerd in zonnepanelen. Dat is een goede zaak. Maar dan komt de volgende vraag. Je zit de hele dag op het werk. Je zonnepanelen thuis werken op volle toeren. Maar je kan er niets van verbruiken. Dit is dus letterlijk verloren energie. Een thuisbatterij? Die kost veel geld en slaat ook maar tijdelijk energie op. Een investering die je dus niet snel zal terugverdienen. Gelukkig denken ook de producenten van warmtepompen hieraan mee. De nieuwste generatie warmtepompen met Smart Grid technologie vlakken verbruikspieken af en slaan het teveel aan groene stroom tijdelijk op als warmte. Is het een zonnige namiddag? Dan geniet je ‘s avonds dus nog even van de warmte met energie van jouw zonnepanelen. Ondanks het feit dat het al donker is.
Roep de hulp van Certuz in voor de beste energieoplossingen voor jouw gebouw.