Ben je bezig met een bouwproject of een vastgoedontwikkeling, dan staat duurzaamheid uiteraard hoog op de agenda. En terecht. Maar wist je dat écht duurzaam bouwen niet alleen draait om energie besparen? Ook geluidscomfort speelt een belangrijke rol. Maak je een slimme keuze in warmtepomptechniek, dan druk je uiteraard de energierekening én beperk je geluidshinder.
Ook het Departement Omgeving ziet dit belang in en publiceerde onlangs een code van goede praktijk rond het plaatsen van warmtepompen met oor naar geluidshinder voor bewoners en hun buren.
Geluid en warmtepompen: de buitenunit
Warmtepompen werken met een buitenunit. En die kan soms eens hoog van de toren blazen. Denk bijvoorbeeld aan een lucht-lucht-warmtepomp, beter gekend als airco. Op een warme dag draait die op volle toeren. En dat laat zich horen. Niemand vindt dit aangenaam. Al snel komen de klachten binnen.
Geluidscomfort is dus voor iedereen een aandachtspunt. Ook voor jou als eigenaar of investeerder.
Geluidsregels voor warmtepompen
De regels rond geluid verschillen nogal, afhankelijk van waar je je bevindt. Lokaal, gewestelijk of Europees. Elk niveau heeft zo zijn eigen voorschriften. Het is op zijn zachtst gezegd verwarrend.
Daarom heeft het Departement Omgeving samen met enkele partners een code van goede praktijk ontwikkeld. Dit is een leidraad om warmtepompen zo te installeren dat het geluidsniveau tot een minimum beperkt blijft. En het gemopper van de buren ook.
Let op: de ene geluidswaarde is de andere niet
Je kent ze wel. Die energielabels met kleuren van rood naar groen die je in één oogopslag de energiezuinigheid van het toestel tonen. Maar wist je ook dat hier op staat welke geluidshinder je mag verwachten?
Dit wordt uitgedrukt in geluidsvermogen. Met andere woorden, het geluid dat het toestel zelf produceert. Wil je weten hoe dit vanaf een andere plaats waargenomen wordt, dan spreek je over geluidsdruk. Twee eenheden van geluid, maar vanuit een ander standpunt dus.
Wil je graag meerdere toestellen vergelijken? Vergelijk dan appels met appels. Niet met peren. Geluidsvermogen vergelijken met geluidsdruk heeft geen zin. Net zoals twee waardes van geluidsdruk in compleet andere omstandigheden.
Tips om geluidsoverlast van warmtepompen te stoppen
De code van goede praktijk is je houvast om slim om te gaan met plaatsing en geluid. Hierin staan alvast deze tips:
- Afstand is je vriend
Hoe verder de buitenunit van de perceelgrens afstaat, hoe minder het geluid zich verspreidt naar omliggende panden. Bij vrijstaande gebouwen is dit vaak goed te doen. Bij gebouwen in een drukbevolkte en dichtbebouwde zone is dit een grotere uitdaging. - Reflectie vermijden
De muren van omringende gebouwen kaatsen het geluid genadeloos terug. Stel je voor dat elk van deze gebouwen een buitenunit heeft. Dan krijg je een kakofonie aan gezoem en echo’s. Hou hier dus zeker rekening mee voor de plaats van de buitenunit in jouw gebouw. En voorzie hem van geluidsafscherming. - Stille modus voor stille nachten
Ga voor een warmtepomp met nachtmodus, waarmee het geluidsniveau ’s nachts flink wordt verlaagd. Zo slaapt iedereen rustig, zonder brommende achtergrond.
Comfortabel stil, voor nu én de toekomst
Duurzaam bouwen betekent ook geluidscomfort bieden voor bewoners, werknemers en buren. Met de juiste installatie en een doordachte plaatsing van je warmtepomp kan iedereen comfortabel en ongestoord wonen en werken. Een absolute meerwaarde voor de buurt én voor je gebouw.
Op zoek naar een expert op vlak van technieken, die ineens met alle factoren rekening houdt? Dan ben je bij Certuz aan het juiste adres. Benieuwd naar de oplossingen voor jouw project? Stel hier je vraag.